Een geautomatiseerde broodlijn voor Crelem Bakeries

Een geautomatiseerde broodlijn voor Crelem Bakeries

Vermaut's Boerenbrood, Lendelede

Crelem Bakeries vroeg ons om hun broodlijn bij Vermaut's Boerenbrood in Lendelede te vernieuwen en te automatiseren. De installatie had een broodnodige retro-fit nodig door diverse stilstanden en defecten. Bij aanvang werd de installatie aangestuurd door een S7-300 PLC met bijbehorende HMI en diverse drives. Ons project werd verkocht aan het begin van 2022, maar door de lange levertijden van de hardware was het een grote uitdaging om de broodlijn in tussentijd draaiende te houden. Tijdens deze periode moesten we delen van de machine herprogrammeren met behulp van tijdelijke PLC's.

De hardware was uiteindelijk beschikbaar begin 2023. We gingen meteen aan de slag en in korte tijd bouwen we de elektrische kast. De ombouw van de broodlijn konden we in een weekend realiseren. Dit stelde de klant in staat om de productie te hervatten met een volledig nieuwe besturing en stuurkast. Maar hoe verloopt zo'n vernieuwd proces nu? Het bakproces begint met het plaatsen van de deegrolletjes in de bakvormen. Vervolgens worden deze vormen automatisch naar de rijskast getransporteerd. De temperatuur en vochtigheid in deze kast worden optimaal gehouden en gecontroleerd door onze sturing. Na het rijzen gaan de vormen door naar de invoer van de oven, waarbij een pneumatische bediening wordt gebruikt om de vormen in de oven te plaatsen. Na het bakken rollen de verse broodjes uit de oven en worden ze automatisch uit de bakvormen gehaald om verder te worden getransporteerd voor de verpakking.

Er werd natuurlijk ook aan een makkelijke besturing gedacht. Om de klantervaring te verbeteren en de machine gemakkelijk te kunnen diagnosticeren bij storingen, hebben we gekozen voor een plattegrond die alle onderdelen van de installatie weergeeft. Dit zorgt voor een duidelijke visualisatie van de productielijn en minimaliseert de stilstand tijd. Aangezien de productielijn quasi continu in gebruik is, is het van cruciaal belang om de downtime tot een minimum te beperken.

Bij de realisatie in TIA Portal is ervoor gekozen om de complete driveconfiguratie en diagnose op te nemen. Zo kan er op de HMI een diagnose van elke drive worden uitgevoerd. Indien nodig kan de geavanceerde diagnose in TIA Portal worden voortgezet.

Ter volledigheid geven we ook graag de gebruikte hardware mee:

  • ET200 SP - CPU 1510 SP
  • HMI Unified: MTP1200
  • Drives: G120C

 

geautomatiseerde broodlijn Crelem Bakeries
geautomatiseerde broodlijn Crelem Bakeries
geautomatiseerde broodlijn Crelem Bakeries
geautomatiseerde broodlijn Crelem Bakeries
geautomatiseerde broodlijn Crelem Bakeries
Als u geïnteresseerd bent in het automatiseren van uw productie, neem dan gerust contact met ons op.